Krönika i Godmorgon världen, Sveriges Radio, 6 augusti 2023.
Demokratin kan dö i dagsljus
Det är fullt möjligt, och just nu högst sannolikt, att det republikanska partiets kandidat i det amerikanska presidentvalet nästa år kommer att heta Donald Trump. Detta trots att han då kommer att stå flerfaldigt åtalad för grova federala brott med ett samlat högsta straffvärde på över sexhundra år. I veckan åtalades han för sin roll i attacken mot den amerikanska kongressbyggnaden den 6 januari 2021. Konspiration i syfte att bedra Förena Staterna, lyder en av åtalspunkterna.
Därtill en person som inte gjort minsta hemlighet av vad han tänker göra med presidentmakten om han får den igen, exempelvis köra över den amerikanska konstitutionen om den skulle råka stå i vägen för hans maktutövning. Han har visserligen också sagt att konstitutionen ger presidenten makt att göra vad han vill, vilket inte är sant, men inte heller helt gripet ur luften. De maktbefogenheter som konstitutionens artikel 2 sätter i händerna på presidenten är mycket stora, exempelvis makten att benåda vemsomhelst för vilket federalt brott som helst, också nära släkt och vänner. Också sig själv om så skulle behövas.
Han har också makten att tillsätta och avskeda ministrarna och tjänstemännen i USA:s federala departement och myndigheter, liksom makten som USA:s överbefälhavare, commander in chief, vilket har tolkats som makten att ensam besluta om och när kärnvapen ska användas.
Den starka presidentmakten var en skapelse av de amerikanska grundlagsfäderna som var rädda för inre sönderfall och krig, men de trodde sig till sist ha skapat ett styrelseskick där den starka presidentmakten skulle balanseras av en från presidenten oberoende lagstiftande makt, kongressen, och en från presidenten oberoende lagtolkande makt, Högsta domstolen.
Vad de inte kunde förutse, ja knappast ens föreställa sig, var att en president skulle kunna använda sin makt för att kortsluta maktdelningen och göra sig själv till kung, vilket är vad Donald Trump nu åtalas för att ha försökt göra.
Vilket i sin tur berodde på att de inte kunde föreställa sig att en person som Donald Trump skulle kunna bli vald till president. Än mindre kunde de föreställa sig att samma person skulle kunna bli vald till president en andra gång för att slutföra sitt förstörelseverk.
Hur det kunde bli så här är en historia för sig, men det visar att inga konstitutioner, hur sinnrikt konstruerade de än är, kan skydda demokratin från att begå självmord.
En demokrati begår självmord när den i laga ordning väljer en ledare som vill avskaffa demokratin, vilket är vad Donald Trump mer eller mindre öppet sagt sig vilja göra. Exempelvis genom att avskaffa de lagar och regler som 2020 hindrade honom från att vinna det presidentval han i laga demokratisk ordning hade förlorat. Om denne Trump på nytt blir det republikanska partiets presidentkandidat, har USA förmodligen sett sitt sista fredliga och demokratiska maktskifte, och det oavsett vem som vinner eller förlorar, eftersom alltför många kommer att ta strid om valresultatet – vilket det än blir.
En demokrati som inte kan genomföra ett fredligt och demokratiskt maktskifte kan inte förbli en demokrati.
En demokrati där demos, folket, misstror demokratins institutioner och procedurer kan inte heller förbli det.
Demokratin förutsätter ett demos som kan stå emot en demagog, en folkförförare som med fagert tal och falska löften söker folkets stöd för att ta makten i egna händer. Inte nödvändigtvis genom att formellt avskaffa demokratin, det behövs inte numera, utan genom att i formellt demokratisk ordning attackera demokratins grundvalar.
Vilket är vad vi sett hända i länder som Ungern, Polen och Turkiet, och som vi nu ser hända i Israel, och som mycket snart kan komma att hända i ett USA där miljoner amerikaner tills vidare verkar beredda att sätta makten i händerna på en person som i ord och handling visat sitt förakt för demokratins grundvalar och principer.
Demokratin dör i mörker, lyder devisen på den amerikanska dagstidningen Washington Post.
Demokratin kan också dö i fullt dagsljus, och för egen hand, skulle jag vilja tillägga.