Godmorgon världen, Sveriges Radio P1, 4 juli 2021
Hur stor kan en sekt bli?
Idag är det den 4 juli, USA:s nationaldag, dagen då de engelska kolonierna i Nordamerika 1776 proklamerade sin självständighet och slog fast att det fanns sanningar som var självklara, self-evident.
Idag, snart tvåhundrafemtio år senare, verkar inga sanningar självklara längre i Amerika.
Inte heller den om och om igen bestyrkta sanningen att Joe Biden är USA:s rättmätige president.
Idag tror miljoner och åter miljoner amerikaner, ja, en majoritet av alla de som kallar sig republikaner, att Donald Trump är USA:s rättmätige president och att Joe Biden stal segern från honom genom ett sinnrikt valfusk. Den 6 januari stormade tusentals mer eller mindre beväpnade Trumpanhängare, för att inte säga Trumpdyrkare, den amerikanska kongressbyggnaden i Washington, Kapitolium, för att på Trumps uppmaning stoppa stölden, stop the steal, och dagen efter röstade en majoritet av de republikanska ledamöterna i representanthuset, hundrafyrtiosju stycken, för att valresultatet skulle underkännas.
Några månader senare tillsatte de styrande republikanerna i delstaten Arizona en kommission för att hitta spår av bambufibrer i avgivna valsedlar för att bevisa att de hade flugits in från Kina, och därmed bevisa att Kina på något sätt hade medverkat i den stora stölden.
Republikanerna i Arizona hittade ingen bambu i valsedlarna, men det tycks inte på minsta vis ha påverkat deras bild av valstölden.
Lika lite som republikanska politiker och väljare över hela USA har låtit sin bild av valstölden störas av aldrig så många undersökningar som visar att presidentvalet i november 2020 var ett av de mest säkra och valfuskfria i USA:s historia.
Tvärtom, verkar de allt hårdare låsa sig vid en föreställning om vad som hände i valet den 3 november 2020, ja också av vad som hände vid stormningen av kongressen den 6 januari 2021, som har allt mindre med vad som faktiskt hände att göra.
I den amerikanska debatten har tron på den stora valstölden fått namnet den stora lögnen, The Big Lie, och i takt med att inga bambufibrer upptäckts i valsedlarna, och inga fjärrstyrda algoritmer i valräkningsdatorerna, och ingenting annat heller som kan ge stöd för påståendet att Trump är USA:s rättmätige president, växer sig den stora lögnen allt större, och konspirationsteorierna som krävs för att upprätthålla den blir allt galnare.
Den fråga som därmed uppstår är: hur stor kan en sekt bli?
Om man med sekt menar en grupp människor som lever i en verklighet som inte är påverkbar av yttre erfarenheter och verifierbara fakta, och som därmed kan göra verklighet av vilka lögner som helst.
En sådan verklighet kan naturligtvis inte upprätthållas hur länge som helst, förr eller senare kraschar den mot en handfast erfarenhet av något slag, men vi vet ju av vår näraliggande historia, historien om de nazistiska, fascistiska och kommunistiska väldena, att miljoner människor under lång tid kan fås att leva i världar där sanning är lögn, och krig är fred, och frihet är slaveri, och okunskap är styrka – för att låna slagorden från den totalitära värld som George Orwell skildrade i sin roman 1984.
Eller som Hannah Arendt förklarade i sin banbrytande studie av de totalitära samhällenas framväxt på 1930-talet. ”I en ständigt föränderlig och obegriplig värld”, skrev hon, ”hade massorna nått en punkt där de på en och samma gång kunde tro på allting och på ingenting, tänka att allt var möjligt och att inget var sant.” Snart nog skulle gränsen mellan sant och falskt suddas ut och det skulle inte spela någon roll vilket som var vad, och de ledare som ljög mest öppet och ohejdat skulle väcka mest beundran och få mest stöd.
Och där är vi väl nu igen, i en värld så fylld av osäkerhet och förvirring om vad som är sant och vad som är falskt, att vilka verkligheter som helst är möjliga – också de mest omöjliga.
Den mångmiljonstarka republikanska sekt som fortfarande tror att Donald Trump bestals på sin valseger förebådar ett USA där inte heller de sanningar som proklamerades den 4 juli 1776 går säkra.
Och på frågan hur stor en sekt idag kan bli bävar jag inför svaret.